Tuesday, June 14, 2011

SuKa DuKa CiNTa 10

Semalam Aisha tidak lena tidur kerana memikirkan Airie. Hari ini, dia masih menanti khabar dari Airie. Namun, hampa. Aisha tak sangka betapa mudahnya dia diperbodohkan. Selama ini, dia asyik teringat pada Airie. Mesej Airie. Tak sangka pulak, Aisha merimaskan Airie. Dalam dia menyatakan benci pada Airie, hati kerap kali membisikkan Airie jodohnya. Tak sanggup Aisha dibiarkan sepi merindui bayang yang tak kunjung tiba. Mengharap kasih pada yang tak sudi. Airie berjaya menghancurkan hati Aisha selumat-lumatnya.

Tahniah Airie. Masih juga tidak mahu beralah. Airie menyatakan kepada Aisha bahawa Aisha yang sepatutnya berterima kasih padanya. Tak patut fikir negatif pada seseorang. Fikirlah apa yang terselindung. Aisha masih tak faham. Sekarang Airie dalam perjalanan balik ke kampung halaman sempena cuti Tahun Baru Cina. Katanya, dia akan memberi penjelasan nanti kerana tak dapat bermesej semasa memandu. Aisha akur. Apa yang Aisha belajar sekarang, hatinya dikecewakan.

Cinta, sayang dan rindunya tidak dihargai. Penyesalan yang tidak berkesudahan. Namun, dia terus menunggu penjelasan dari Airie.
“Camne awk ley ckp awk syg sy? Adkh syg pd sy yg sbnr. Or syg pd suara sy. Or cmne?”
Mesej itu lah yang Aisha terima daripada Airie.
“Sy risaukan awk tiap kali xda msg dr awk sdgkn wk2 bkja dh tamat. Dlu awk xpnah xtgalkan psan...awk ckp xsuka msg, sy xganggu pn ms krja awk. Xkan sekrg dh berubah. Sy xboleh msg lgsung ke dlm shari?”
Aisha membalas dengan rasa tidak puas hati.
Menunggu balasan dari Airie... skrin telefon ditatap dengan linangan airmata.
“Camne tau time keje da hbs?” soal Airie bersahaja.
“Apa punya soalan lah...dah dia government staff mestilah habis keje pukul 5 petang. Takkan kerja lewat malam baru habis. Sabar je la...” omel Aisha sendririan tapi mesej Airie dibiarkan tidak berbalas.

Sabarlah wahai hati. Senyumlah... Tabahlah wahai hati. Shirman pun entah ke mana. Aisha call pun tak terjawab. Dimesej pun tak berbalas. Mesej terakhir mengatakan dia dalam perjalanan pergi ke rumah kakaknya.

Oleh kerana tidak mahu mengganggu pemanduan Shirman, Aisha telah meninggalkan pesan untuknya. “Drivelah dlu...sy xnk menyusahkn awk. Sy bkn sape2 pn dlm ht awk 2..bila2 pn boley rep. Xnk rep pn xpe. Dgn x drep msg sy 9t, sy akn tau btapa xbmknanya sy dlm hdup awk.”
Semalaman Aisha menunggu. Namun, tidak berbalas. Hampa. Tapi, pagi itu Shirman baru membalas mesejku menyatakan dia tertidur kerana penat semalam. Seungguh Aisha menyesal menyingkirkan dia pada malam itu. Hubungan Aisha bersama Airie, Aisha pun tak pasti bagaimana. Biarlah takdir yang menentukan.

0 jari-jari menaip komen:

 
Luahan Hati Blogger Template by Ipietoon Blogger Template