Wednesday, February 22, 2012

LOW BP?

Apa itu Tekanan Darah Rendah ?
Tekanan darah rendah (hipotensi) adalah keadaan tekanan darah yang lebih rendah dari tekanan yang diperlukan oleh tubuh, sehingga setiap organ dari badan tidak mendapat aliran darah yang cukup dan menyebabkan timbulnya gejala hipotensi. Tekanan darah seseorang adalah berbeza. Ini kerana ia membabitkan kawalan utama otak, jantung, buah pinggang dan ransangan di dalam salur darah.

Faktor yang mempengaruhi tekanan darah:
Dalam menentukan seseorang itu menghidap tekanan darah, terdapat beberapa faktor yang boleh membantu iaitu:-
usia
aktiviti seharian
perasaan
ubatan
pendarahan
infeksi
Kebiasaannya orang yang selalu dikaitkan dengan penyakit tekanan darah rendah adalah dari golongan atlet dan pengamal diet. Mereka jarang terdedah kepada beberapa jenis penyakit seperti:-
stroke
penyakit jantung
penyakit pada mata
pengerasan dan penyempitan pada pembuluh darah

Gejala Tekanan Darah Rendah:
Bagi penghidap tekanan darah rendah, mereka tidak akan menunjukkan tanda mereka mempunyai penyakit tekanan darah rendah. Mereka akan menunjukkan gejala atau tanda-tanda awal seperti:-
cepat lelah
pening kepala ketika posisi badan berubah
sukar untuk berkonsentrasi
mata berkunang-kunang
mual
kulit berasa dingin, pucat dan lembap
pernafasan cepat dan pendek
defresi
cepat haus
Sekiranya seseorang itu hendak hamil, mereka digalakkan untuk membuat pemeriksaan terlebih dahulu sebelum hamil. Ini kerana ia adalah untuk mengelakkan berlaku komplikasi pada bayi itu nanti.

Penyebab Tekanan Darah Rendah:
Tekanan darah ditentukan oleh dua perkara, iaitu jumlah darah yang dipam oleh jantung dan tahanan (resistensi) pembuluh darah yang kecil-kecil pada tubuh. Terdapat beberapa penyebab yang boleh tekanan darah rendah terjadi iaitu:-
Kekurangan volum darah - cecair mengalir dalam saluran darah seperti pendarahan yang tidak boleh terkawal
Dehidrasi - dehidrasi yang mengurangkan kandungan cecair dalam badan seperti kes muntah yang teruk dan cirit-birit.
masalah jantung - deyutan jantung yang agak cepat mahupun sebaliknya yang terlalu lambat.
Keadaan otot yang lemah.
Mengatasi dan Pengubatan Darah Rendah:
Ada beberapa hal yang boleh dilakukan untuk memperbaiki kondisi tekanan darah rendah (hipotensi),
diantaranya :
- Minum air putih dalam jumlah yang cukup banyak antara 8 hingga 10 gelas per hari, sesekali minum kopi agar memacu peningkatan degup jantung sehingga tekanan darah akan meningkat
- Mengkonsumsi makanan yang cukup mengandung kadar garam
- Berolah raga teratur seperti berjalan pagi selama 30 minit, minimal 3x seminggu dapat membantu mengurangi timbulnya gejala
- Pada wanita dianjurkan untuk mengenakan stocking yang elastis
- Pemberian ubat-ubatan (meningkatkan darah) hanya dilakukan apabila gejala hipotensi yang dirasakan benar-benar mengganggu aktivitas seharian, selain itu dokter hanya akan memberikan vitamin (suport/placebo) serta beberapa saranan yang dapat dilakukan bagi penderita.
Mengenai imej masyarakat yang sebagian besar berpikir bahwa dengan mengkonsumsi daging kambing bagi penderita hipotensi dapat meningkatkan tensi darah sebenarnya belum jelas, Namun dibenarkan kalau hal itu akan meningkatkan kandungan haemoglobin (Hb) dalam darah. Sekali lagi harus dipahami bahwa tekanan darah rendah artinya
supply darah tidak maksimal keseluruh bagian tubuh. Haemoglobin (Hb) rendah adalah berarti bahwa kandungan Hb sebagai zat pengikat oxygen dalam darah memiliki kadar rendah yang akibatnya penderita boleh pucat (anemia), pening (oxygen yang di angkut/supply darah ke otak kurang), merasa cepat lelah dan sebagainya.
Dalam kes Hipotensi yang benar-benar diperlukan pemberian ubat, biasanya ada beberapa jenis ubat yang biasa dipakai seperti fludrocortisone, midodrine, pyridostigmine, nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs), caffeine dan erythropoietin.
Ubatan Herba:
H.B (dulu dikenali sebagai Health B) menggunakan bahan utama Hydrocotyle Asiatica (pegaga) dan Amaranthus Spinosus (bayam duri) yang amat baik untuk meningkatkan daya imunisasi dan tenaga khususnya kepada mereka yang mengalami kekurangan kadar darah merah dan mengatasi kelesuan tubuh badan. (Keluaran HPA)
Petua Tradisi:

Bayam merah sangat bagus untuk mengubati penyakit tekanan darah rendah.
Didihkan 1 liter air bersama bawang merah dan ikan bilis untuk lebih rasa
Masukkan bayam merah secukupnya.
Rebus sehingga bayam masak.
Makan sup ini bersama daun bayam tersebut selama 3 hari.
Selamat mencuba.
Penemuan Terkini:
-- Buah anggur terbukti dapat menyembuhkan tekanan darah rendah dan membantu fungsi hati dalam percubaan yang dilakukan oleh peneliti dari Amerika Syarikat, baru-baru ini.
Penemuan tersebut diterbitkan dalam Journal of Gerontology Biological Science itu mungkin dapat membantu orang-orang dengan tekanan darah rendah.
Paling tidak seseorang harus mengkonsumsi 15 biji anggur dalam sehari untuk menyembuhkan tekanan darah dan menstabilkan fungsi hati.


0 jari-jari menaip komen:

 
Luahan Hati Blogger Template by Ipietoon Blogger Template